Archive for November, 2006

99 problems, but my pyjama ain’t one

Thursday, November 30th, 2006

Afgelopen week was het de bedoeling dat ik naar een Jay-Z concert hier vlakbij zou gaan, maar helaas heeft de Chinese overheid besloten het concert te cancellen, “(…) to protect local hip hop fans from nasty lyrcis”, aldus Yahoo!. Als aankomend Partijlid ben ik het daar helemaal eens; ik kwam toch alleen maar voor Beyonce. Dit weekend hebben we veel gewinkeld en zondag ben ik naar het Shanghai Ocean Aquarium geweest en heb ik een haai geaait. “Wat ’n laiverds!”, zoals de buurvrouw uit Winsum het zou zeggen. Dit aquarium heeft de langste haaientunnel ter wereld (155 meter).

Pyjama Pyjama Pyjama

Verder is het inderdaad zo dat ik niet veel over sociale bezigheden vertel, maar roddelen kan via de mail. Er zijn hier niet veel buitenlanders, zeker als je bedenkt dat 90% van de buitenlanders hier uit Zuid-Korea of Japan komt. En socializen met Chinezen is ook weer zoiets, daar ben ik nog niet helemaal klaar voor. Chinezen in Nederland zijn wel anders, bijna allemaal nette, aardige, hard werkende mensen. Hier zie je ook een ander soort Chinezen: tuig. Dat heb je natuurlijk overal, maar de leuke Chinezen kunnen mij motiveren om Chinees te leren. Ik ga wel redelijk veel met andere Europese exchange-studenten van Management om en de Mexicanen uit mijn klas. Aardige en gezellige mensen hoor, maar het is mij nu wel volledig duidelijk waarom Mexico een onderontwikkeld land is en dat nog lang zal bijven.

Pyjama Pyjama Pyjama

Op onze universiteit hebben de afgelopen maand twee mensen zelfmoord gepleegd. Eentje is van de international student dorm afgesprongen, en de ander van het American Studies-gebouw waar ik ook les heb. Het wordt hier in ieder geval goed stil gehouden, en persoonlijk vind ik dat wel terecht en begrijpelijk. Ook zou er een meisje verkracht zijn door een bouwvakker. Die bouwvakkers komen trouwens vaak van het platteland om hier korte tijd te werken. Dat is ook goed te merken, het zijn volledig onopgeleide mensen. Ze zorgen continu voor grote traffic jams en er gaat nogal wat mis bij het bouwen (lees: ze zetten de boel in brand). Dus… Bijgevoegd nog wat foto’s van Shanghai’s grootste ergenis: pyjama’s.

Federer on fire

Monday, November 20th, 2006

Had ik vorige week net m’n vorige update gepost, was ik alweer meteen klaar voor een nieuwe update. Ik merkte namelijk al dat er weer veel sirenes hoorbaar waren, maar toen ik op het balkon stond en continu brandweerwagens door onze straat zag vliegen begon ik toch het vermoeden te krijgen dat de Chinezen de sirenes dit keer met een reden aan hadden gezet. Naar links kijkend viel op dat onze locale hyper shopping mall vlam had gevat. Het is nog in aanbouw, en aan onze kant was het isolatiemateriaal aan de zijkant gaan branden wat resulteerde in een brandend oppervlak van 10 meter breed en 30 meter hoog. Ben bang dat we nu nog langer moeten wachten op de WalMart.

Brandweer Tennis Masters Pudong, Shanghai

Zondag zijn we naar de Tennis Masters geweest. Federer speelde tegen Nalbadian en Roddick tegen Ljubicic, vooral Roddick vs. Ljubicic was erg spannend. Daarna waren er nog twee dubbels, maar die interesseert natuurlijk niemand. Gisteren dus naar Armin van Buuren geweest in DKD (een kleine club), erg goed Nederlands onder-onsje. Wat ik niet snap, is dat je hier ook van die kinderen uit de Drie Gezusters tegen kunt komen met veel te grote zonnebrillen op. Dat is zo 1725 (BC). En Armin, als je dit leest, haal ff die constante grijns van je smoel. Wordt gewaardeerd. Heb ik ook nog iets cultureels te melden? Jazeker, woensdag hebben Steven en ik een presentatie over Nederland gegeven op de beste highschool van Shanghai! Een hoop 16-jarige Chineesjes weten nu iets meer over Spykers en voetbal. Het enige waar de Chinezen mee kwamen toen we vroegen waar ze aan dachten bij Nederland was: “Gays…”.

Limo Ferrari F430 People's Square
Huai Hai Lu Huai Hai Lu Zebrapad

Ben op dit moment weer veel te lui om foto’s up te loaden, dus die komen de komende dagen wel. Heb het ook nog steeds erg druk met school. In Shanghai begint het nu flink kouder te worden helaas, ook in ons appartement aangezien centrale verwarming schijnbaar verboden is ten zuiden van de Yangthze rivier.

China will grow larger – Xi’an - Beijing

Monday, November 6th, 2006

Had al een tijdje zin om dat te zeggen. Maar het is wel waar: overal wordt gebouwd. Volgens mij kun je hier wolkenkrabbers alleen in six-packs bestellen. 6 halen, 2 betalen. Toen we terugkwamen van “vakantie” en bleek bijna het hele blok tegenover ons appartement te zijn plat gegooid. Boehoe! Anyway, vorige week zijn we naar Xi’an en Beijing geweest. En Refkele, we vlogen met China Eastern en Hainan Airlines. Vooral Hainan gaf ik wel een goede kans op een crash, maar daar bleek in economy class zelfs iedere stoel een scherm te hebben. In Xi’an hebben we natuurlijk het Terracotta leger bezocht; mooier dan verwacht. En wat nog indrukwekkender was dat China denkt dat misschien het hele gebied daar vol zit met die dingen. Het Terracotta leger ligt wel een flink eind uit de stad en later hebben we dus nog snel wat in Xi’an rond gekeken. Ben blij dat ik er niet woon. Door die mist werd het helemaal een cliche. De stad heeft trouwens toch zo’n 8 miljoen inwoners. We hebben wat tempels bezocht en door het centrum gelopen. De Eenzame Planeet was de redding qua navigatie en een dag bleek wel voldoende te zijn. Maar goed, bekijk de foto’s zou ik zeggen.

Xi'an Terracotta leger Xi'an

De volgende ochtend vroeg gingen we naar Beijing. Ondanks dat Chirac die dag Xi’an zou bezoeken heb ik helemaal niets van extra beveiliging gemerkt, dus alles ging vlekkeloos. In Beijing aangekomen viel me op dat het toch echt wel een mooie stad is en qua oppervlakte net zo groot is als Belgie! In Shanghai wordt alles in de hoogte gebouwd, in Beijing alles in de breedte. Het weer werkte ook wel heel goed mee, want ik kan me ook wel voorstellen dat het een hele grijze en sombere stad kan zijn. Als eerste hebben we de Forbidden City bezocht, die niet echt ‘forbidden’ is met die bezoekersaantallen en ondanks dat het erg mooi was, zag het er wel wat leeg uit allemaal. Leuker was eigenlijk de vlag-ceremonie op Tianenmen Square daarna. Als de zon ondergaat halen Chinese militairen de Chinese vlag naar beneden; een mooi communistisch tafereeltje. Ook zijn we naar de Chinese muur geweest, het Simatai gedeelte om precies te zijn. Dit gedeeltle ligt een stuk ten noorden van Beijing, maar is wel erg stoer. De muur is hier zeer stijl (tot 70 graden helling) en op sommige stukken is het meer klimmen dan traplopen. We hebben 3 dagen achter elkaar Peking Duck gegeten, dus dat geloof ik voorlopig ook wel weer. In Beijing waren de mensen gelukkig wat aardiger en dat motiveerde me weer om toch op te blijven letten bij m’n Chinese les. W? x?huan y? liàng bái 760Li. Maar dat terzijde…

Op de Chinese Muur Mao Zedong Temple of Heaven

En in Shanghai gaat ook alles goed. Dit weekend is er weer een nieuwe club geopend: Club G-Spot, en Timo Maas stond te draaien. Super vet! En volgende week komt Armin van Buuren in DKD. Ook gaan we volgend weekend naar de Tennis Masters, die de hele volgende week in Shanghai is met Federer en dergelijke. Tot zover…