Archive for the 'Shanghai' Category

China Black

Saturday, December 30th, 2006

Ik probeer een update te posten, maar door de aardbeving bij Taiwan is internetten hier al sinds 5 dagen vrijwel geheel onmogelijk. ‘t Is nu eindelijk gelukt op mijn website in te loggen, maar een uitgebreide post komt later. Ga volgende week naar Hong Kong!

Shanghai Shanghai Shanghai

Update: Deze week dacht ik dat het zover was; totale censuur, aangezien alleen Chinese websites nog bereikbaar waren. Het bleek dat de kabel die China verbindt met de VS en Europa beschadigd was geraakt door een aardbeving ten zuiden van Taiwan. Ik las dat heel Azie er last van had. Inmiddels werkt internet weer min of meer en moet ik meedelen dat in èèn weekend mijn lieve schattige buurtje hier is veranderd in een shopping chaos. Het is jammer dat ik in het begin geen foto’s heb gemaakt van de construction sites hier, maar het is ongelooflijk wat hier is gebouwd in korte tijd. Dit weekend zijn er hier meer winkels geopend dan Groningen er in totaal heeft. Van een Wal-Mart Supercenter tot een officiele Disney-winkel, en van een KFC tot een C&A (!). Het verkeer is hier nu ook èèn grote chaos en ik ben ben blij dat ik morgen naar Hong Kong vertrek.

Shanghai Shanghai ShanghaiShanghai Shanghai Shanghai

Anders nieuws is dat ik een spijkerbroek heb gekocht… Vrij schokkend, al zeg ik het zelf. Lisa heeft me ervan overtuigd. Maar ik sta er voor open, als een spijkerbroek goed staat ben ik best bereid er een te dragen. ;) Verder heb ik het idee dat al die Chinezen toch een slecht effect hebben op m’n mentale gesteldheid. Zo droomde ik laatst dat ik sushi op elkaar moest stapelen voor ik kon oversteken. Iemand een idee wat dat te betekenen heeft? (Bijgevoegde foto’s zijn trouwens dit keer niet door mij gemaakt.)

Foto frenzy!

Sunday, December 17th, 2006

Vandaag heb ik de laatste les gehad op de universiteit. Theoretisch gezien gaat International Security Policy nog tot januari door, maar in de uren dat we les hebben moeten we dan maar thuis iets lezen wat met het vak te maken heeft. Yeah right, jongens… Ik heb trouwens een A gekregen voor mijn research paper! En dat van een professor die boeken over nuclear policies en security heeft geschreven.Vanavond is het afscheidsfeest van de Mexicanen, die er voor hebben gezorgd dat ik betwijfel of ik ooit nog Spaans wil leren. Vast wel, want ik weet zelf ook wel dat het een bepaald type Mexicaan is die naar Shanghai gaat. Toch heb ik geconcludeerd dat de Mexicaanse cultuur/instelling en ik elkaars tegenpolen zijn. Aan de andere kant heb ik respect gekregen voor bijna iedere Koreaan en Japanner die ik ben tegengekomen.

  
  
  
  
  

Afgelopen weekend hadden we een feest in een apartement waar ze een volledig electronische toilet hadden, inclusief de wc-bril. Daarna zijn we naar Bon Bon gegaan, waar Jazzy Jeff aan het draaien was, die kerel uit The Fresh Prince of Bel-Air. De week daarna draaide Eminem’s DJ daar, en deze week was Carl Cox in DKD. Jep, het wordt nog wat als ik weer terugkom in Groningen. Ik ga deze week waarschijnlijk mijn ticket verzetten, want ik zie het op dit moment niet echt zitten om terug te gaan. Het weer is hier de laatste tijd weer erg vreemd. Zo was het een paar dagen terug nog bijna 0 graden, nu is het deze week 15 graden. (Deze post was eigenlijk vorige week al bijna klaar, maar niet eerder gepost omdat ik er geen tijd voor had.)

99 problems, but my pyjama ain’t one

Thursday, November 30th, 2006

Afgelopen week was het de bedoeling dat ik naar een Jay-Z concert hier vlakbij zou gaan, maar helaas heeft de Chinese overheid besloten het concert te cancellen, “(…) to protect local hip hop fans from nasty lyrcis”, aldus Yahoo!. Als aankomend Partijlid ben ik het daar helemaal eens; ik kwam toch alleen maar voor Beyonce. Dit weekend hebben we veel gewinkeld en zondag ben ik naar het Shanghai Ocean Aquarium geweest en heb ik een haai geaait. “Wat ’n laiverds!”, zoals de buurvrouw uit Winsum het zou zeggen. Dit aquarium heeft de langste haaientunnel ter wereld (155 meter).

Pyjama Pyjama Pyjama

Verder is het inderdaad zo dat ik niet veel over sociale bezigheden vertel, maar roddelen kan via de mail. Er zijn hier niet veel buitenlanders, zeker als je bedenkt dat 90% van de buitenlanders hier uit Zuid-Korea of Japan komt. En socializen met Chinezen is ook weer zoiets, daar ben ik nog niet helemaal klaar voor. Chinezen in Nederland zijn wel anders, bijna allemaal nette, aardige, hard werkende mensen. Hier zie je ook een ander soort Chinezen: tuig. Dat heb je natuurlijk overal, maar de leuke Chinezen kunnen mij motiveren om Chinees te leren. Ik ga wel redelijk veel met andere Europese exchange-studenten van Management om en de Mexicanen uit mijn klas. Aardige en gezellige mensen hoor, maar het is mij nu wel volledig duidelijk waarom Mexico een onderontwikkeld land is en dat nog lang zal bijven.

Pyjama Pyjama Pyjama

Op onze universiteit hebben de afgelopen maand twee mensen zelfmoord gepleegd. Eentje is van de international student dorm afgesprongen, en de ander van het American Studies-gebouw waar ik ook les heb. Het wordt hier in ieder geval goed stil gehouden, en persoonlijk vind ik dat wel terecht en begrijpelijk. Ook zou er een meisje verkracht zijn door een bouwvakker. Die bouwvakkers komen trouwens vaak van het platteland om hier korte tijd te werken. Dat is ook goed te merken, het zijn volledig onopgeleide mensen. Ze zorgen continu voor grote traffic jams en er gaat nogal wat mis bij het bouwen (lees: ze zetten de boel in brand). Dus… Bijgevoegd nog wat foto’s van Shanghai’s grootste ergenis: pyjama’s.

Federer on fire

Monday, November 20th, 2006

Had ik vorige week net m’n vorige update gepost, was ik alweer meteen klaar voor een nieuwe update. Ik merkte namelijk al dat er weer veel sirenes hoorbaar waren, maar toen ik op het balkon stond en continu brandweerwagens door onze straat zag vliegen begon ik toch het vermoeden te krijgen dat de Chinezen de sirenes dit keer met een reden aan hadden gezet. Naar links kijkend viel op dat onze locale hyper shopping mall vlam had gevat. Het is nog in aanbouw, en aan onze kant was het isolatiemateriaal aan de zijkant gaan branden wat resulteerde in een brandend oppervlak van 10 meter breed en 30 meter hoog. Ben bang dat we nu nog langer moeten wachten op de WalMart.

Brandweer Tennis Masters Pudong, Shanghai

Zondag zijn we naar de Tennis Masters geweest. Federer speelde tegen Nalbadian en Roddick tegen Ljubicic, vooral Roddick vs. Ljubicic was erg spannend. Daarna waren er nog twee dubbels, maar die interesseert natuurlijk niemand. Gisteren dus naar Armin van Buuren geweest in DKD (een kleine club), erg goed Nederlands onder-onsje. Wat ik niet snap, is dat je hier ook van die kinderen uit de Drie Gezusters tegen kunt komen met veel te grote zonnebrillen op. Dat is zo 1725 (BC). En Armin, als je dit leest, haal ff die constante grijns van je smoel. Wordt gewaardeerd. Heb ik ook nog iets cultureels te melden? Jazeker, woensdag hebben Steven en ik een presentatie over Nederland gegeven op de beste highschool van Shanghai! Een hoop 16-jarige Chineesjes weten nu iets meer over Spykers en voetbal. Het enige waar de Chinezen mee kwamen toen we vroegen waar ze aan dachten bij Nederland was: “Gays…”.

Limo Ferrari F430 People's Square
Huai Hai Lu Huai Hai Lu Zebrapad

Ben op dit moment weer veel te lui om foto’s up te loaden, dus die komen de komende dagen wel. Heb het ook nog steeds erg druk met school. In Shanghai begint het nu flink kouder te worden helaas, ook in ons appartement aangezien centrale verwarming schijnbaar verboden is ten zuiden van de Yangthze rivier.

Expanding China’s borders!

Thursday, October 26th, 2006

Hebben jullie Mission Impossible III nu al gezien?! Vanavond vlieg ik naar Xi’an (Centraal China). Daar blijf ik tot zaterdag, waarna ik naar Beijing vlieg voor een paar dagen. Hier gaat alles verder goed. Haal af en toe een 10 en het uitgaan is hier ook erg leuk. Maar waarom krijg je hier azijn als saus bij gerechten? Ik doe toch ook geen Euro 95 over mijn frikandel? Volgende week zal ik deze post even uitbreiden, doeg!

GP van China en Chinees toerisme

Sunday, October 8th, 2006

F1 Dit weekend was de Grand Prix van China, oftewel Formula 1 in Shanghai en dat heb ik natuurlijk niet gemist. We zijn alle dagen geweest en gelukkig was het vervoer naar de track erg goed geregeld. Ik kwam er ook toen pas eigenlijk echt achter hoe ontzettend groot Shanghai is. Ondanks dat het circuit relatief dichtbij is van waar wij wonen, kwamen we eindeloos lang kwamen we langs woonflats, buitenwijken en industriele gebieden. Vrijdag begon de training en dat gaf ons mooi de kans om het circuit in alle rust te verkennen. Het circuit is erg modern en heeft de schoonste toiletten die ik in China heb gezien en dat is het noemen waard hier in China, want de Chinezen weten hoe je een plee smerig krijgt. Zondag was de race en het was ultra druk, ik denk dat dat op de Nederlandse televisie ook wel te zien was. Op de parkeerplaatsen stonden duizenden bussen. Achter de tribune hebben we een interview met Christian Albers gezien, erg grappig. Maar goed, Formula 1 is gewoon iets waar je bij moet zijn geweest. Ik vond het een van de vetste events waar ik ooit geweest ben, niet te vergelijken met andere sportevents. Hier een video van vrijdag! Door mij gemaakt dus…

F1 circuit Chica Pitstraat
Porsche Carrera De race Hanzhou

Hanzhou Een stuk minder vet was de dagtrip die we gemaakt hebben naar Hanzhou en de West-Lake, wat de toeristenattractie van China zou moeten zijn. Er mag gezegd worden dat Hanzhou geen mooie stad is. Ik ben niet iemand die het heel erg vindt als een stad voornamelijk uit grijs beton bestaat zonder boompjes, maar in deze stad is het woord architectuur wel heel erg ver te zoeken. Oost-Berlijn lijkt er een kunstwerk bij. Het West-Lake was ook totaal niet bijzonder. Aan het aantal mensen te zien zou je inderdaad zeggen dat het populair is, maar waarom is me compleet onduidelijk. Check de foto’s om je eigen mening te vormen: Hanzhou. Gelukkig waren er wel leuke mensen mee en heb ik me goed vermaakt. Voor de Chinezen waren wij onderdeel van de attractie en van mij zijn er weer veel foto’s gemaakt. Ik vraag me af wat ze gaan zeggen als ze die foto’s thuis laten zien. Hehe… Ik doe maar geen suggesties. In Nederland ga ik nu ook van Chinezen foto’s maken.

Verder was het afgelopen week vakantie in heel China en zijn we naar een vuurwerkshow in Century Park geweest. Kort samengevat was dat beter dan al het vuurwerk in Nederland bij elkaar keer twintig. Ook zijn we naar een acrobatenshow geweest: Era. Dat is iets wat je niet echt na kunt vertellen, maar een onderdeel was echt bizar. Het was een soort holle en doorzichtige bol en daar gingen ze met 7 motors rondjes in rijden, dus ook over de kop enz. Anyways, vandaag is het zondag en tijd om te relaxen (lees: gamen, yeah!). PlayStation for world domination! Veel nieuwe foto’s dus, maar die van Hanzhou zijn met uitleg en die van F1 niet, want daarover valt niet echt veel te vertellen.

Formula 1 en Bubba’s Texas BBQ

Friday, September 29th, 2006

Ik mis Nederland op dit moment niet echt. Hoewel dit geen stad is om voor lange termijn te verblijven, bevalt het me hier nu wel erg goed. De plannen om in South Beach, Miami te gaan wonen zijn dus nog ongewijzigd. Vrijdagnacht was Anne-Christine haar tas gestolen en zaterdag ben ik mee geweest om aangifte te doen. De politie neemt dat hier in ieder geval zeer serieus. Eerst werden we in een politieauto naar het district gebracht waar het gebeurd was en daarna werden we met 3 politieauto’s (met zwaailichten aan) naar de exacte plek gebracht en werden er foto’s gemaakt. Tot nu toe zonder resultaat overigens. Zondag zijn we de stad ingeweest, eerst naar The Bund waar een club Chinezen naar me toe kwam met een camera en een vaag verhaal. Ik dacht dat ze een foto van mij wilde maken en ik er dan voor moest betalen om de foto te kopen, maar na een tijdje bleek dat ze een foto van mij en Anne-Christine wilden maken met zichzelf erbij op en de Shanghai-skyline op de achtergrond. Hahaha! Ook zijn we naar de Jinmao-toren in Pudong gegaan. Het vier-na-hoogste gebouw ter wereld, met op de 88ste verdieping het hoogste postkantoor ter wereld. Het uitzicht was in een woord onrealistisch. Waar ik wel erg gefrustreerd van kan worden is dat geen enkele Chinees ooit van de ‘Jinmao-tower’ gehoord heeft, maar zeg je ‘dzj?nmào’ dan weten ze het ineens wel. Ook heeft nog enkele taxichauffeur hier ooit van People’s Square gehoord, zeg maar Central Park van Shanghai. Dat is toch raar, dat ze de Engelse benaming compleet niet snappen? Maar goed, taxichauffeurs zijn hier net zo hoog opgeleid als hun rijstijl veilig is.

Overview F1 track

Zondag-avond zijn we met een Amerikaan naar Bubba’s Texas BBQ geweest, een volledig Amerikaanse bar. Daar hebben we College Football gekeken: Notre Dame vs Michigan State. Om eerlijk te zijn was het best vermakelijk. En aangezien mijn haar deze week record-lengte had bereikt en ik niet naar een Chinese kapper durfde ben ik naar Toni & Guy gegaan, maar waarschijnlijk zegt jullie dat bijzonder weinig. ’t Schijnt heel hip te zijn, maar ik heb gewoon m’n oude kapsel terug en daar ben ik blij mee. Vandaag begint het Formula 1 weekend in Shanghai en ik ga natuurlijk alle dagen. Wij zitten in de 3e bocht (C-tribunes) en iedereen gaat zondag natuurlijk kijken!

Bubble hard in the double R

Friday, September 22nd, 2006

‘t Is alweer de 22ste vandaag. De afgelopen week was zeer goed geslaagd. Zaterdag gingen we bijvoorbeeld naar een feest op een boot in ‘t centrum. Onbeperkt drinken en ondertussen cruisen tussen de wolkenkrabbers van Pudong (business district). Pudong betekent trouwens oostkant en Puxi westkant (van de rivier dus). Aan de westkant zit The Bund, ook een erg mooie straat met veel clubs, maar Pudong is op het eerste gezicht een stuk indrukwekkender. Vrijdag zijn we naar een feest voor foreign students geweest en daar hadden ze een de beruchte bewegende dansvloer, maar je merkt het pas als je er op gaat staan. De dag erna waren we uit eten en toen bleek dat ze voor het restaurant een film aan het opnemen, maar eigenlijk boeit het me vrij weinig, want ik zou zelfs de J-Lo van China hier op straat nog niet herkennen. Ook hebben we de Formula 1-tickets opgehaald. Het zijn 3-daagse tickets en een stuk goedkoper dan als je ze via internationale ticketing agencies besteld. Zodra we het kantoortje in liepen waar we ze moesten ophalen werd ook meteen duidelijk waarom: hooguit 5 vierkante meter groot en een enorme zooi.

Welcome to Shanghai 12-baans snelweg en de zweeftrein Metro

Verkeer Ik heb ook nog wat foto’s toegevoegd van de vlucht naar Shanghai. Tijdens de vlucht was het heel helder en kon je veel gebergtes zien etc., maar 50km voor Shanghai kwamen we in een hele dikke bruine smurrie terecht en daar woon ik nu in. Gisteren las ik interessant nieuws uit Nederland: de grootste ergenis van Shanhainezen zijn medebewoners die in hun pyama over straat lopen. Dat doen ze hier inderdaad vaak, maar die pyama’s zijn echt het ergste niet hier. Laat ik eens beginnen met dat fucking getoeter 24/7. Ik snap het nu trouwens wel, want de regel hier is dat je in het verkeer met je ogen dicht rondrijdt. Als er getoeterd wordt let je even op, of niet natuurlijk… Dan heeft degene met de sterkste suicidale drang voorrang. Naar de universiteit fietsen we nu meestal, eerst op de stoep, maar nu begrijp ik al iets meer van het verkeer. Daarvoor hebben we nieuwe fietsen gekocht, die van mij was omgerekend 16 euro en al snel bleek dat een terechte prijs te zijn voor dat stuk afval. De fietsen van Anne-Christine en Steven zijn vrijwel meteen gejat, maar aan die van mij gaat gewoon iedere dag wat kapot.

Metro Wat ook grappig kan zijn is de metro nemen. Vooral in de spits is het gigantisch druk en iedereen die wil uitstappen zal zich door een enorme berg Chinezen moeten rammen. Gisteren stond ik achter een meisje en die deed haar ellebogen omhoog en ramde zichzelf zo door de menigte. Bij het eerste station van een lijn komt er altijd een lege metro aan en dan gaat iedereen hier hard rennen om een zitplaats te veroveren. Je wilt ook echt niet het hele stuk staan. Gisteren moest ik naar het eindstation van de zweeftrein en dat was bijna anderhalf uur met de metro (inclusief overstappen). De metro rijdt dan wel om, maar ze zijn bezig met 2 nieuwe metrolijnen en dat is nodig ook; Shanghai is te groot voor een paar metrolijnen. Er staan ook nieuwe foto’s bij september van o.a. de metro (komen later nog, zoals altijd). Anyways, bedankt voor de reacties, grappig om te lezen. De foto’s van Thailand komen ook zo snel mogelijk.

Shanghai Drift

Thursday, September 14th, 2006

Voel me vandaag eindelijk weer goed, na 5 dagen enorm verkouden te zijn geweest en nog irritantere keelpijn te hebben gehad. Ik dacht eerst dat het door de airco kwam, maar dan had ik er al veel eerder last van moeten hebben. Het weer is wel enorm wisselend de afgelopen dagen. Gisteren was het zelfs 19 graden (!) en regende het de hele dag vrij hard, maar vandaag was het weer rond de 30 graden. Verder is m’n weerstand laag door een structureel gebrek aan echte-mannen-voedsel, op de McDonalds na dan. Eergisteren dachten we sperziebonen te hebben besteld, maar na een flinke hap genomen te hebben bleken dat groene pepers te zijn of zo. Chinezen eten altijd allemaal verschillende kleine hapjes en met die stokjes kun je flink aanvallen wel vergeten. Als ik die oude mini rimpelige Chineesjes hier zie dan weet je dat hij/zij niet zoveel noodles had moeten eten. Gelukkig kost een super sized McMenu hier 2,10 en ik heb gisteren ook maar eens vitaminepillen gehaald bij de Auchan. De Auchan is een hypermarket hier vlakbij en daar heb ik zondag van 16.55u tot 17.30u in de rij van de kassa gestaan, hyper druk dus. Sinds ik in Azie ben is mijn liefde voor Coca Cola ook weer helemaal terug, wat is dat een heerlijke verlossing.

Contrast Leuke Chineesjes Shanghai Drift

Net waren we uit eten en werden we aangesproken door een Amerikaan die dacht dat wij ook Amerikaans waren vanwege ons accentloze Engels, vond het wel een compliment. Hij gaf Chinezen les over de Westerse cultuur en vertelde dat voor Chinezen een blanke nog steeds bijzonder is en dat het voor ons ook inderdaad wel bijzonder is om hier te zijn. China is eigenlijk pas kort ‘open’. Ook zei hij dat je alles moet opschrijven, dus vandaar dat ik maar weer eens wat post hier. ;) Het is inderdaad zo dat de meeste Chinezen duidelijk niet gewend zijn aan blanken. Zelfs in het business district (waar je meer blanken zou verwachten) word ik enorm nagestaard, schijnbaar is dat hier niet a-sociaal. Heb trouwens ook wat foto’s toegevoegd waar ikzelf weer eens opsta, maar ik post ze hier niet op de voorpagina, want ik zie er echt te brak uit (ze staan onder september). Verder wat foto’s van de universiteit en een hele bekende tuin in het centrum van Shanghai, waar ik de naam niet meer van weet. Wat ik wel weet is dat ik bij het over 2 weken bij de Formula 1-race van Shanghai ben! (Om heel eerlijk te zijn post ik die foto’s morgenochtend wel, want ben nu te lui en upload is traag.)

La Universidad de Fudan

Saturday, September 9th, 2006

Dan dus maar eerst over de universiteit. Alhoewel, eerst over de taxiritten van gisteravond. We gingen namelijk uit in downtown met nog een stel Europeanen van Management (MBA) en in het centrum klapten we bijna met 80km/h op een spookrijder. Ik ben me zelden zo doodgeschrokken… De taxichauffeur gaf een ruk aan het stuur en we misten die andere auto met misschien 20cm. Vergeleken met Shanghai lijkt Thailand ineens wel een bolwerk van zondagrijders. Daarna hadden we weer een taxichauffeur die er helemaal niets van snapte, hij reed langs de verkeerde kant van wegwerkzaamheden en zo stonden we dus even later stil met een stadsbus tegenover ons. Serieus, ik heb nog nooit iemand zo slecht achteruit zien rijden. Als je van de ene club naar de andere club gaat in het centrum zit je trouwens zo 10 minuten op de snelweg. Anyways, de eerste club waar we kwamen was meteen al vele malen vetter dan heel Groningen bij elkaar. Toen we binnenkwamen stonden er bij de ingang al meteen allemaal Chinezen met hippe kapsels, maar het allervetst was de Chinese beveiliging bij de ingang. Echt van die trotse communistische soldaten, dat geeft wel heel veel extra sfeer. Het zal wel aan mij liggen, maar dat is gewoon stoer. Vooral als je een paar meter daarna in een nogal Westerse club staat, enorme tegenstellingen heb je hier. Helaas bleek het ook meteen een erg dure club te zijn. Daarna zijn we naar een andere club geweest waar het na een tijdje erg leuk werd. Check de foto’s daarvoor. (Die komen nog…)

Wolkenkrabbers Sfeervol Kleurtjes op Nanjing Road

Oke, over de universiteit: Het is een van de beste universiteiten van China, maar de eerste week heb ik daar nog niet veel van gemerkt. Engels spreken is er ook meestal niet bij. We moesten ons zondag aanmelden en zelfs toen was het mega druk. Bij Economics heb ik voornamelijke studiegenoten uit Zuid-Amerika, lijkt me duidelijk wat daar positief aan is en het is ook meteen goed voor m’n Spaans. Ik ga waarschijnlijk ook 2 courses van de master International Relations & Public Affairs volgens, zoals International Security Policy. Heel interessant, maar het is nog even afwachten of dat door de mega bureaucratie heenkomt hier. Daar zit je vooral in erg kleine klassen, maar bij Economics zijn het ook maar kleine klassen (10-15 maximaal). Volgende week ga ik misschien beginnen met Chinees. Maar goed, ik heb heel erg last van keelpijn nu en ga er mee stoppen. Na 3 weken airco - 35 graden - airco ben ik dus ook aan de beurt. Ik hoorde dat het in Nederland nogal slecht weer is, maar vorige week donderdag (28ste) bijvoorbeeld was het hier 38 graden en dat is pas echt slecht weer. Nu is het wel lekker hier.